8+1 tipp a tökéletes menyasszonyi ruha kiválasztásához

Az egész esküvőszervezési procedúra egyik legfontosabb része a menyasszonyi ruha kiválasztása. Ám amennyire izgalmas, legalább annyira könnyen rémálommá is válhat az egész, ha nem vagyunk kellően felkészültek. Tippjeinkkel segítünk neked megtakarítani a fejfájást.



1. Állapíts meg egy keretet


A keret megszabása a szükséges rossz kategóriába esik. Fontos tisztában lenned vele, hogy mennyit tudtok az egész kasszából a ruhára szánni, és hogy az előtted álló lehetőségek közül melyik számodra a legelőnyösebb.

Bérelni szeretnél vagy vásárolni? Ha vásárolni, akkor újat vagy egyszer használtat? Utóbbi esetben arra is érdemes gondolni, hogy a szükséges átalakításokkal együtt már nem biztos, hogy olcsóbban megúszod, mint ha újat vennél.


2. Szűkítsd le a lehetőségeket


Nagyban megkönnyítheted a dolgodat, ha nem úgy esel be a ruhaszalonba, hogy semmilyen elképzelésed nincs arról, hogy mit is keresel, és még az eladóval sem tudsz rendesen kommunikálni, mert nem ismered az esküvői ruhákkal kapcsolatos (szak)kifejezéseket.

Természetes, ha nem tudsz előre minden részletet és a próbák során alakul majd ki a dolog, de nem árt, ha még otthon lefekteted az alapokat. Mindenképpen szeretnél csipkét és nyitott hátrészt, de abroncsot nem? Pánt nélküli jöhet, csak ne legyen egyenes szabású? Ezektől később el lehet térni, sőt fontos is, hogy nyitott legyél a váratlan kincsekre, de a keresgélés kezdeti szakaszában mindenképp nagy segítség, ha van mibe kapaszkodnod.


3. Vedd figyelembe a külső adottságaidat


Az esküvői ruhákra is ugyanaz érvényes, mint bármilyen hétköznapi viseletre: a bőröd színétől és a testalkatodtól függ, hogy mi az, ami jól áll, és mi az, ami kevésbé. Számtalan trükk áll rendelkezésedre, amellyel kedved szerint kihangsúlyozhatod vagy háttérbe szoríthatod, amit szeretnél.

Ha tehát úgy érzed, hogy akármit felpróbálsz, semmi sem áll igazán jól, könnyen lehet, hogy nem a megfelelő darabok között keresgélsz. Ne utasíts el valamit azonnal csak azért, mert a vállfán lógva más, mint amit kigondoltál - ha a szín és a fazon illik hozzád, felvéve fog igazán életre kelni!

Ha nem tudod, milyen színek illenek a bőrödhöz és milyen szabás a testalkatodhoz, ajánljuk, hogy kezdetnek nézz szét ittitt vagy itt. Ha ezek után sem vagy biztos a dologban vagy még többet szeretnél megtudni, bátran kérd szakember segítségét.

Ugyanakkor ne feledd: az esküvői ruha kiválasztásánál az a legfontosabb, hogy te jól érezd magad benne és izgalommal töltsön el, ha a tükörbe nézel.



4. Hagyj magadnak elég időt...


...az utánajárásra, a próbálgatásra és a döntés meghozatalára egyaránt. A szakemberek azt szokták javasolni, hogy maximum 8, minimum 2-3 hónappal az esküvő előtt válaszd ki a ruhádat. Ha túl korán lefixálod, könnyen fennáll a veszélye, hogy meggondolod magad, ha viszont túl későn, akkor kapkodás lesz az egész és könnyen lemaradhatsz bizonyos darabokról.

Ha egy szemernyi kétséged is van egy ruhát illetően, ne hagyd, hogy mások nyomást gyakoroljanak rád és elkötelezzenek olyasmi mellett, amit később megbánsz! Teljesen rendben van, ha kérsz néhány nap gondolkodási időt és csak akkor veszed meg, ha még akkor is jó ötletnek tűnik.

Ne feledd, hogy nincs egy mágikus szám, amennyinél már illett volna megtalálnod a tökéletes ruhát. Ha az első az, akkor az első, ha az ötvenedik, akkor az ötvenedik. A lényeg, hogy önmagad legjobb verziójának érezd magad benne.



5. Beszélj előre a szalonokkal


Ha külön esküvői ruhára szakosodott szalonban szeretnél próbálni, ne az utcáról szabadulj be, hanem egyeztess velük előre időpontot, amennyiben van erre lehetőség, mert így nagyobb figyelmet és több segítséget kaphatsz az eladóktól.

Ha már telefonálsz, a kínálattal kapcsolatban is tájékozódhatsz, felmérheted, hogy mennyiben felel meg az igényeidnek, keretednek.



6. Válassz megbízható segítőket


Ha attól nyugodtabbnak érzed magad, kérd meg anyukádat, lánytestvéredet, barátnődet vagy más megbízható ismerősödet, hogy kísérjen el a vadászatra. Ha több embert is elhívsz, érdemes előtte közösen összeülnötök és beszélgetnetek, hogy mindenki megismerje a másik elképzeléseit és a segítőidnek ne kelljen a szalonban egymást taposva a figyelmedért versengenie.

Ha tudod, hogy olyan embert viszel magaddal, aki nagyon domináns és hajlamos befolyásolni a véleményedet, tisztázzátok előre, hogy bár értékeled a segítséget, a te esküvődről van szó, a végső döntés egyedül a tiéd.


7. Ügyelj a megjelenésedre a próbán


Vegyél fel olyan fehérneműt, amilyet nagy eséllyel az esküvőn is viselni fogsz, fehéret vagy testszínűt, és ha úgy érzed, szükséged van rá, gondolkozz alakformáló megoldásokban. A pántos melltartó sok ruhánál elronthatja az összképet, így a próbához válassz inkább pánt nélkülit.

A csinos frizura sokat számít, de a sminket lehetőleg kerüld, mert a macerás próbálgatás közepette észrevétlenül is össze tudja kenni a ruhát.

Ha teheted, vigyél magaddal többféle sarokméretű és stílusú cipőt, mert a különböző ruhák különböző lábbeliktől kelnek életre.

Az alapvető higiéniai szabályok betartása természetesen itt is kötelező.


8. Jegyzetelj


A legtöbb helyen nem engedik, hogy fényképet csinálj a ruhákról, és hidd el, csak te jársz jól, ha nem egy fotó minőségétől teszed függővé a választásod. Helyette írd föl magadnak a saját benyomásaidat az egyes ruhákról, azt, hogy mi tetszik rajtuk és mi nem, hogy álltak rajtad, mit mondott az eladó vagy a segítőid, sőt akár gyors skiccet is készíthetsz magadnak, hogy könnyebb legyen később beazonosítani őket.

A harmadik bolt után hálás leszel, hogy van mihez visszanyúlnod segítségért.


+1 Vigyél magaddal enni-innivalót


A nézelődés és a próba hosszadalmas folyamat, és mindenki könnyebben lesz ideges, ha nem eszik, eszik-iszik eleget. Gondoskodj róla, hogy két bolt között legyen mivel feltölteni magatokat!


Te megtaláltad már a tökéletes ruhát az esküvődre? Mutasd meg kommentben, hogy gyönyörködhessünk!
Előző
Következő »