Minden, amit tudni akarsz a köszönetajándékról

A köszönetajándék története, hagyománya


A köszönetajándék, más néven köszönő- vagy vendégajándék több évszázados hagyományra tekint vissza. Az európai, eleinte főleg francia és olasz arisztokratákra jellemző volt, hogy a nagy jelentőségű ünnepélyeken, például esküvőn vagy születésnapi ünnepségen apró ajándékkal kedveskedtek a vendégeiknek. Ez egyrészt státuszszimbólum volt, másrészt ahogy a neve is mutatja, a részvételért és a közös ünneplésért érzett hála kifejezésére szolgált.



Franciául bonbonniere-nek, olaszul bomboniere-nek hívták az ilyenkor adandó, kristályból, porcelánból, valamilyen ékkőből vagy fémből készült dobozkákat, amelyekbe kockacukrot vagy egyéb cukros édességet rejtettek. A cukor akkoriban a gazdagság és a nemesség szimbóluma volt, csak a tehetős réteg tudta megfizetni, ráadásul az egészségre jótékony hatásokat tulajdonítottak neki. Ahogy idővel a cukor ára csökkent és a köznép számára is elérhetővé vált, úgy a köszönetajándék hagyománya az átlagemberek közé is leszivárgott.

Az esküvő a néphagyomány szerint szerencsés alkalomnak számított, amikor is minden, amihez az ifjú pár hozzáér, szerencsét hoz. Úgy tartották, hogy a menyasszony és a vőlegény a vendégek megajándékozásával nekik is továbbadja a jó kilátásokat.

Miután a cukor már nem számított luxuscikknek, mandulával kezdték helyettesíteni, a 13. századtól pedig megjelent a ma is a leggyakoribb köszönetajándékok egyikeként számon tartott cukrozott mandula. A mandula keserű és a cukor édes íze a házasság keserédességének szimbóluma volt, és mivel a cukor befedi a mandulát, azt remélték, hogy ezzel a problémák helyett a harmónia jellemzi majd a házasságot.
Köszönetajándék cukrozott mandula batyu kísérőkártyával

Tradicionálisan öt szem cukrozott mandulát csomagoltak tüllbe, dobozkába vagy elegáns papírba, melyek közül mindegyik szem önálló jelentéssel bír, ezek a hosszú élet, a gazdagság, az egészség, a termékenység és a boldogság.  Mindenképp páratlan számú mandulát választottak, mivel az maradék nélkül nem osztható, így azt jelképezi, hogy a friss házasok mindent megosztanak egymással és együtt maradnak. Ezen kívül a görög hagyomány szerint, ha egy hajadon nő a párnája alá teszi a mandulákat, éjszaka a jövendőbeli férjével fog álmodni.


Köszönetajándék a modern esküvőn


A köszönetajándék ma már világszerte elterjedt szokás és számos változata ismert, leginkább az Egyesült Államokban és Kanadában képezi szerves részét az esküvőszervezésnek. Arrafelé jellemző, hogy az ajándékot az esküvő stílusához és az évszakhoz igazítják, de népszerűek a párhoz illő vagy személyre szabható apróságok is.

A vendégeket megajándékozni nem kötelező, nem ütközik semmilyen illemszabályba, ha elmarad, ugyanakkor kedves gesztus, amely kifejezi, hogy hálásak vagytok a szeretetükért és értékelitek a részvételüket ezen a különleges eseményen.

A köszönetajándék kiválasztásánál több szempontot is érdemes figyelembe venni, elsősorban a rendelkezésre álló keretet, az elkészítéshez szükséges időt, a vendégek számát, illetve az ajándék élettartamát.

Ha szívesen adnátok köszönetajándékot, de attól féltek, hogy már végképp nem férne bele a keretbe, jusson eszetekbe, hogy nem az ajándék tárgyi értéke a fontos, hanem az adása mögött meghúzódó szándék és gondolat. Ha egy darab papírra kinyomtattok egy verset, kedves szöveget vagy akár egy vicces történetet a megismerkedésetekről, kapcsolatotokról, az gyakran személyesebb és maradandóbb ajándék lehet, mint egy méregdrága valami, ami az esküvő után a szekrény alján köt ki. 

A költségek úgyis csökkenthetők, ha egy jól megválasztott apróságot nem személyenként, hanem páronként vagy családonként adtok át, sőt ha ültetőkártyával kombináljátok az ajándékot, úgy rögtön két legyet üthettek egy csapásra.
Köszönetajándék cukorka parafadugós üvegcsében, ültetőkártyával

Az ajándék átadásának módja rajtatok és az esküvőtök stílusán múlik. Kijelölhettek egy asztalt külön erre a célra, ahol egymás mellett sorakoztatjátok fel az ajándékokat és mindenki szabadon vehet belőle egyet, tehetitek az asztalokra az ültetőkártyák mellé mint a dekoráció része, vagy akár személyesen, egyenként is átadhatjátok a vendégeknek néhány kedves szó kíséretében.

Érdemes néhány plusz ajándékkal készülni az utolsó pillanatban beeső vendégeknek vagy azok számára, akik nem tudtak ugyan eljönni, de szeretnétek nekik emléket küldeni az esküvőtökről, arról nem is beszélve, hogy egy-két darab véletlenül is megsérülhet, ilyenkor jó, ha van vészterv és nem kell pánikba esni.

Mindenképp fontos, hogy hagyjatok magatoknak elég időt az ajándék kiválasztására és beszerzésére/elkészítésére egyaránt. Nézzetek szét a kínálatban, gondoljátok végig, hogy mi illene leginkább hozzátok és a vendégeitekhez, és ne feledjétek: egyedül a gesztus számít, semmi más.

A ti esküvőtökön lesz köszönetajándék? Ha igen, micsoda?

First